kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Gaál Áron költő műfordító irodalmi estje Esztergomban

2014. január 01. - Muzslai Zsitva Ágnes

.img_20131214_160958-1.jpg

Gaál Áron költő, volt december 14-én a TÁR-LAK Szalon vendége. Gaál Áron költő ,Ady Endre-,Poesis-,Deti Pa-(orosz),dijas költő ,műfordító, az Izraeli Héber Irók Szövetsége kitüntetetje és a magyarországi jászok himnuszának írója. "Gaál Áron 1952-ben született Budapesten, ott végezte tanulmányait. Verses kötetei: Gyufalángok, Ovidius fecskéi, Angyalok vértben, Bukó/forduló. Meséi: Kék bolt, A fényt kiáltó kakaska. Drámái: Kő kövön (történelmi játék), Szerelem négy hangra (abszurd). Megjelent CD-i: Gyufalángok, Az élet dolgai. Állandó kapcsolatot tart fenn olvasóival irodalmi esteken: Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában. Számos meséskönyv szerzője."

Gaál Áron költő a kezdetekről és Vas Istvánról


https://youtube.com/watch?v=rCuQ_vX8xSo&feature=youtube_gdata_player

Cikkem az Esztergom és vidékében Gaál Áronról 

http://www.evid.hu/kultura/item/871-esztergomi-vers-esztergomi-%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szr%C5%91l 

Az esztergomi TÁR-LAK Szalon vendége volt december 14-én Gaál Áron,,Ady Endre-, Poesis-, Deti Pa (orosz) -dijas költő, műfordító, az Izraeli Héber Irók Szövetsége kitüntetettje és a magyarországi jászok himnuszának írója. Gaál Áron korábban kortárs orosz költőket hozott a TÁR-LAK Szalonba, és műfordítóként tolmácsolta a költők által elmondott verseket. Ezúttal saját költői pályafutásáról beszélt, és felolvasta verseit. Gaál Áron 1952-ben született Budapesten, és ott is tanult. Fiatal költőként az 1970-es években irta verseit, és Vas István költő volt a mentora. Esztergomban több alkalommal járt már évekkel ezelőtt, mert jó barátság fűzte Kund Ferenc építészhez, akinek váratlan halára megrendítette, és emlékére írta ezt a verset: Estéli táj Esztergomban

A hetvenes évekbeli indulás után tíz év belső hallgatás következett. Az akkori kulturális irányitás az irodalomra is ránehezedett. A szocialista embertípus költői megjelenítése távol állt tőle. Így az íróasztalfióknak írta szerelmes, hazafias, istenes verseit, amelyek lényegében az 1990-es években jelentek meg. Szerinte olvasó nélkül nincs irodalom, és a közérthető irodalom nem feltétlenül popularista irodalom. Merjünk szépen írni, merjünk közérthetően írni. Ezt a gondolatot fogalmazta meg "Irodalom" című versében, amelyet több nyelvre lefordítottak. Hangsúlyozta, hogy több nemzet vére keveredik ereiben, és talán ennek köszönhető, hogy magyar költőkent jelen van a kortárs román, orosz és izraeli irodalomban. Izraelben is megjelent verseskötete, és sokat van külföldön.2008 óta ez az első magyarországi olvasói találkozója.Versek mellett verses meséket is írt, a legnépszerűbb A fényt kiáltó kakaska, amelynek hőse egy kis japán kakas, aki kicsisége mellett is nagyon erős tud lenni. Az irodalmi est befejezésével Gaál Áron dedikálta olvasóinak a könyveit. Verseskötetei: Gyufalángok, Ovidius fecskéi, Angyalok vértben, Bukó/forduló.Keresztúton. Meséi: Kék bolt, Cifrapalota, A fényt kiáltó kakaska. Drámái: Kő kövön (történelmi játék, Szerelem négy hangra (abszurd). Megjelent CD-i: Gyufalángok, Az élet dolgai. Állandó kapcsolatot tart fenn olvasóival irodalmi esteken: Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában.

Könyvei:

img_20131215_131614-1.jpgimg_20131215_132419-1.jpgimg_20131215_131518-1.jpgimg_20131214_173728-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr165719582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ