kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi Művészek Céhe Téli tárlata 2010.

2010. november 13. - Muzslai Zsitva Ágnes

Az Esztergomi Művészek Céhe hagyományos téli tárlata nagy érdeklődés közepette nyílt meg november 12.-én az esztergomi Duna Múzeumban. Az alkotókat és a művészetbarátokat Tétényi Éva polgármester köszöntötte, majd Bánhidy László az Esztergomi Művészek Céhe titkára méltatta a kiállítást.

 Igen izgalmas új alkotásokkal léptek a közönség elé a "céhes mesterek". Több művész a korábban megismert stílusától tematikájától eltérő művet küldött be a tárlatra. Új tagja az alkotó közösségnek Nagy János szlovákiai szobrászművész, akinek nem egy köztéri alkotása díszíti Esztergom városát.

Középen Nagy János szobrász, a tárlaton kisplasztikái láthatók

  Új stílussal és témával lépett a közönség elé Brassai Gabriella festőművész  is.

 

 Különleges hangulatot sugallnak Funk Péter és Kaposi Endre alkotásai.

Funk Péter művei

  Kaposi Endre festménye és mobil szobra

    Turányi Sándor tűzzománc képe

A katedrálisokat fotózó Mudrák Attila ezuttal fotómontázst állított ki Európa közepén címmel

 

De szólnunk kell Franta Dezső különleges szépségű vázájáról is.

   

A festők, grafikusok, szobrászok, fotósok, iparművészek, restaurátorok összefogásával 1991-ben megalakított Esztergomi Művészek Céhe, munkálkodásával azt a tradíciót építi tovább, amelynek alapjait a művészelődök 1899-ben rakták le: ekkor rendezték meg a város Széchenyi Kaszinójában Esztergom képzőművészeinek első kiállítását. Ezt a hagyományt viszik tovább a mai céhes mesterek akiknek az alkotásait láthatjuk a kiállításon:

Szilágyi László fotó, Radócz Balázs fotó, Mudrák Attila fotó, Szekeres János fotó,  Kovács Melinda fotó, Franta Dezső restaurátor -keramikus, Andráskó István festő, Bugyács János festő, Bangó Miklós festő, Gerstner István, festő, Kaposi Endre festő,  Nagy László festő,Brassai Gabriella festő,  Szentessy László grafikus, Szabó Zoltán, festő,Lábik János festő, Turányi Sándor restaurátor -képzőművész, Nagy János szobrász, Funk Péter restaurátor-képzőművész, Kókai Krisztina textilművész,Sinka Teréz belsőépítész,

A tárlaton bemutatott alkotások gazdagságát látva eszembe jutott, vajon miért nincsen Esztergomban művésztelep, mint például Mártélyon? Anno, Ferenczy Béni vezetésével 1948-ban létrejött művésztelep Esztergomban, amely jelentős tényezővé válhatott volna, de sajnos csak egy nyarat megért kísérlet maradt.Azonban így is maradandó hatással volt a város képzőművészeti életére. Öt évtizeddel később Meggyes Tamás polgármesterként 2003 táján kezdeményezte művésztelep létrehozását, de ez a kísérlet is két nyarat ért csak meg. Úgy vélem, hogy talán az Esztergomi Művészek Céhe keretében hagyomány teremtő módon sikerülne szervezni a városban művésztelepet a fiatal alkotók számára. Mindenesetre szerintem érdemes lenne Esztergomban legalább állandó kiállítási lehetőséget biztosítani az alkotó közösség számára.

 Az alábbi fotókkal  kínálok látogatásra csábító ízelítőt  az Esztergomi Művészek Céhe 2010 évi téli tárlatáról, amely december 30.-ig látható a Duna Múzeumban.

 

 Szentessy László grafikája

Lábik János festményei

Lábik János festőművész és Tóth Erzsébet keramikus

Bugyács János alkotása

Kovács Melinda képei

Középen Kaposi Endre festőművész

műpártolók és művészek középen dr. Zsembery Dezső műgyűjtő

 

 középen Várady Eszter író, könyvtárigazgató

 

Andráskó István festménye

 

 Érdeklődő művészetbarátok

 Az Esztergomi Művészek Céhe 2010 évi téli tárlata december 30.-ig látogatható a Duna Múzeumban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr52446278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnandy 2010.11.16. 09:57:24

Gratulálok Ági, sok sikert a blogodhoz, és sok-sok friss posztot!
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ