kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Becket Szent Tamás esztergomi emléknapja

2015. december 20. - Muzslai Zsitva Ágnes

 Esztergom város központjában emelkedik a Szent Tamás hegy , rajta az angol vértanu Becket Szent Tamásról elnevezett kápolna.

esztergomamiromank_10_w800_h500.jpg

 A kápolna előtt a,felvezető stáció végén kálvária áll szoborcsoporttal.2015-12-20-04-43-38--1687184841.jpeg

25_8411_54612_85df2c7833c963baa59a6b5830b29fc9_aab8b3_301.jpg

 

A kápolna története

 A mai kápolnától nem messze található eredeti templomot Bánfi Lukács esztergomi érsek (egyes források szerint utódja, Jób érsek) építette Becket Szent Tamás tiszteletére. Ők Párizsban folytattak együtt tanulmányokat.
Erről a templomról, valamint a körülötte lévő prépostságról kapta nevét a hegy is. Valószínűsíthető, hogy  a mai Lépcső utca felső részénél állt régen, de a török háborúk teljesen elpusztították. Helyére a törökök erődöt építettek, melyet Depedelennek hívtak.
A barokk stílusú kálváriát 1781-ben építették. A klasszicista stílusú kálvária kápolnát  1823-ban készíttette Benyovszky János címzetes püspök a Fájdalmas Szűz tiszteletére. Itt helyezték el Becket Szent Tamás ereklyéjét, melyek 1538-ban kerültek Esztergomba. Lékai László bíboros esztergomi érsek,prímás kezdeményezésére  1977-ben magyar és angol nyelvű emléktáblát avattak neki.
A kápolna előtt álló  kálvária szoborcsoportot, mely Szűz Máriát, Szent Jánost, Mária Magdolnát ábrázolja, 1781-ben készítették. Eredetileg a szobrok a Várhegyen álltak a Főszékesegyház közelében. Innen vitték őket mai helyükre 1823-ban.
Ezeket  Jordánszky Elek kanonok, a Jordánszky-kódex felfedezője a két lator szobrával egészíttette ki 1838-ban. A szobrokat 2000–2001-ben újították fel.(forrás wikipédia)

 img_20151219_235804.jpg

Becket Szent Tamás canterburyi, és Bánfy Lukács esztergomi érseket személyes jó barátság kötötte össze évszázadokkal ezelőtt. Ahogy az a történelemkönyvekből ismert, Becket Tamás szilárdan kiállt az egyház önállósága mellett, ezért az angol király parancsára 1170-ben a canterbury székesegyházban megölték. Szentté avatása után elsőként Esztergomban neveztek el róla prépostságot a mai napig is nevét viselő Szent Tamás-hegyen. A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület 1993-tól kezdve hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Esztergomban a Becket Szent Tamás napi ünnepségeket, amely hozzájárult ahhoz is, hogy a két város 2004–ben testvérvárosi szerződést kössön.

Minden évben január első hetében rendezi a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület és a Rudnay Sándor Alapítvány a Becket Szent Tamás emléknapot, melyen a kápolnánál tartott ökumenikus megemlékezés után a Királyi Vár lovagtermében tudományos emlékülést tartanak neves előadókkal.

2016.január 5.-én a 15 órakor kezdődő ökumenikus megemlékezés után, a Királyi Várban a Becket Szent Tamás napi emlékülésen ,köszöntőt mond Kis Rigó László , a Rudnay Sándor Alapitvány kuratoriumának elnöke, majd Keresztény gyökerek európai identitás címmel előadást tart Kövér László, az országgyűlés elnöke, Pintér Sándor ,belügyminiszter és Luca Volonté, Novae Terrae.

Az előadások után zárszót mond Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere.


kilatas-a-szent-tamas-hegyrol-_2.jpg
Kilátás a Bazilikára a Szent Tamás hegyről

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr308185638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ