kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

In memoriam Turányi Sándor

2011. november 22. - Muzslai Zsitva Ágnes

Megállított az utcán Sipeki Gyula fotóművész és fájdalmas arccal mondta: Turányi Sanyi meghalt. November 21-én álmában jött érte a révész, aki átvitte őt a túlvilágba. Még csak 54 éves volt. Alkotó ereje teljében ment el. 2011. július 8.-én volt önálló kiállítása, amelyet akkor Bánhidy László azzal ajánlott a nézők figyelmébe, hogy ez egy 25 éves alkotói korszak rész életmű kiállítása amit várhatóan több alkotói kor követ.Sajnos a tárlat egy lezárult életmű kiállítás lett.

Turányi Sándor kiállítása      ( 2011. július 8.)

Egy restaurátorművész régi mesterek sérült műveit alkotja újra. Turányi Sándor restaurátorként saját világát mutatta be a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában július 8-án nyílt kiállításán. A tárlatot Bánhidy László ajánlotta a megjelent művészek és műpártolók figyelmébe.

Turányi Sándor fotómontázsokat és tűzzománc képeket bemutató tárlatán különleges művészi élményt, gondolatokat ébresztő műveket láthatunk. A több ezer éves tűzzománc technikát Turányi nem ornamentális díszítésekre használta, hanem festményeket hozott létre. Egyes képei szinte akvarellnek tűnnek. Figurális ábrázolásai groteszkek, elnagyoltak mégis térré mélyítik ki a képet. A szürke árnyalatai között felvillanó élénk szín összefogja a kompozíciót. Fotómontázsain nem egy esetben saját fotóját is belekomponálja, így az alkotó is megjelenik a műben. Turányi Sándor alkotásait bemutató tárlat augusztus 8-ig látható a Duna Múzeumban.

Turányi Sándor életrajza

Turányi Sándor 1957-ben született Esztergomban. A Magyar Képzőművészeti Főiskola restaurátor szakán 1988-ban végzett. Az esztergomi Balassa Múzeumban dolgozik restaurátorként. Az Esztergomi Művészek Céhének 1994 óta a tagja, több csoportos kiállításon is bemutatta tűzzománc képeit. (Elhunyt 2011.november 21.-én Esztergomban)

Nyugodjék békében.

 Fotón Bánhidy László, a múzeum igazgatónője és a szakállas úr Turányi Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr443403390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ