kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Magyarnak lenni - Szamosvári Zsolt fotókiállítása

2010. november 11. - Muzslai Zsitva Ágnes

Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, írja Sajó Sándor gyönyörű versében - ezzel köszönti látogatóit Szamosvári Zsolt, magyarságunk ünnepeit bemutató fotóiból Esztergomban nyílt tárlatán.

Az esztergomi Művelődési Házban november 10.-én nyílt kiállítást Nemere István író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Egyuttal könyvbemutatóra is sor került, hiszen Nemere István Hazám, hazám te mindenen című új könyvét Szamosvári Zsolt fotói illusztrálják. Az esztergomiak személyesen is jól ismerik Nemere Istvánt, hiszen évekig a királyi városban élt és alkotott. A megnyitón egyuttal dedikációra is lehetőség nyílt.Dr. Bognár Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes, a város korábbi rendőrkapitánya élt is ezzel a lehetőséggel.


 Az esztergomi Művelődési Házban bemutatott fotókiállításon Szamosvári Zsolt három év anyagának a válogatásait tárta a közönség elé. A képeken nyomon követhetjük a magyarság olyan országos, sőt Kárpát-medencei eseményeit mint a Kurultáj és a Magyarok Országos Gyűlése. Ezeken a rendezvényeken a programok között a hagyományőrzők élőképeken mutatták be a magyar nemzet történelmének főbb eseményeit. A fotókat nézve szinte jelen vagyunk a helyszíneken és halljuk  a vágtató lovak dübörgését, érezzük a harci bemutatók színes forgatagának magával ragadó hangulatát. A megnyitón Nemere István bemutatta Hazám, hazám te mindenem című könyvét, amelyből a népszerű írót új oldaláról ismerhetjük meg. A könyvben sok olyan fotó is szerepel, amely Szamosvári Zsolt kiállításán is látható.

 

A Hazám, hazám te mindenem című könyvében Nemere István átfogó képet ad a magyarság, Magyarország történelméről, főbb jelképek történetérő, mint az árpádházi királyok zászlaja és a három színű magyar zászló. Történelmi személyekről, eseményekről és mindezt politika mentesen igyekezett megfogalmazni, csupán az események, történések hiteles közreadásával. A gyönyörű fotókkal illusztrált nagyon igényes megjelenésű kötet magyar és német nyelven is megvásárolható.A megnyitó után a látogatók megtekintették a tárlatot.

 

 

 Dr. Bognár Ferenc  és Szamosvári Zsolt fotóművész, háttal Tamási Péter festőművész

Végül engedtessék meg néhány személyes hangú gondolat közreadása is. Nemere Istvánt személyesen is megismerhettem esztergomi tartózkodása idején. Én a Szent Tamás hegy lábánál lakom Nemere István pedig a Szent Tamás hegy tetejéről tekintett le Esztergom városára és a szomszédos Várhegyre. Könyveit szívesen olvasom és könyvtárosként tapasztaltam, hogy Nemere -kötettel mindenkit olvasásra lehetett csábítani. Felesége Nemere Ilona a Szakácskönyv kétbalkezeseknek című kötet írója akkoriban az Esztergom Rádiónál volt szerkesztő műsorvezető és esztergomi sajtótörténeti kutatásomkor talált érdes régí híreket is örömmel fogadta. Megtiszteltetés számomra, hogy Nemere Istvánt ismerhetem és kérésemre még közös fotó is készült ezen a kiállításon.

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr552440939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ