kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Romantika.Kovács Melinda fotói a Duna Múzeumban

2014. január 01. - Muzslai Zsitva Ágnes

img_20131005_093926-1.jpg

Romantika címmel nyílt meg Kovács Melinda Balogh Rudolf-díjas fotográfus legújabb képeinek kiállítása,2013. októberben a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában. A tárlatot a művész 13 éves unokaöccse ,Kovács Pál nyitotta meg. Kovács Melinda Esztergomban született és a királyi városba él és dolgozik.Romantika című kiállításának képein romantikus tájak jelennek meg a művész gondolatvilágát közvetítve a néző felé. E romantikus képek helyszinei a Pilistől, Erdélyen át a messze tengerig nyúlnak. Az Embertelen táj feliratú képcsoport fotói a természet rideg szépségével szól az emberhet,a Hét hegy tulajdonkép nincsen, a makett az álom megmutatásának eszköze, a Kantáta cimü elégikus sorozat az élet és az elmúlás gondolatát vetiti elénk.

Cikkem az Esztergom és vidékében ,www.evid.hu 

November elején nyílt meg Kovács Melinda, Balogh rudolf-díjas fotográfus Romantika című kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban. E kiállítás kapcsán beszélgetett Sinkó Gyula újságíró Kovács Melinda fotóművésszel november 7-én a múzeum Képaláírás című sorozta keretében. Először életútjáról beszélt Kovács Melinda. Esztergomban született, édesanyja rajztanár. Először rajzolni tanult, majd 17 -18 évesen döntött a fotográfia mellett. Fotóin ez a rajzhoz fűződő kapcsolat is látszik. Előre megtervezett képei fekete-fehérben készülnek, és utólag színezi őket. Fotográfusként pályája elején igen sok gonddal küzdött, volt hogy takarítással keresett pénzt, közben már kiállított is. Azután pályázatokkal próbálkozott, sikerrel. Országos Fotóbiennálé dijakat kapott 1991-től, az Arany Kamera-díjat kapta meg 1994-ben, majd 2012-ben a legnagyobb elismerésként a Balogh Rudolf-dijat. A Duna Múzeum Európai Közép Galériájának művészeti vezetője, és igy a művészeti alkotások bemutatása új feladatokat is jelent számára. Romantika című kiállításáról szólva érdekes műhelytitkokat is elmondott. Általában analóg géppel dolgozik, és utólag színezi a képeket. Az Embertelen táj című teremképei főleg erdélyi útján készültek. Amikor előhívta a természet szépségei ihlette fotókat, akkor látta, hogy egyiken sincsen ember, ezért lett a sorozat címe Embertelen táj. A Hét hegy című sorozat modellje műtermi makett, amit ő készített fából, kövekből, moha, zuzmó természet adta anyagokból. Ezt a hegymakettet fotózta különböző megvilágításban. Volt, hogy belelehelt a lencsébe, és így lett ködös hangulatú kép. A téli tájhoz műhavat szórt a makettre. A tárlaton látható a makett is a Kantáta című sorozat a csendélet műfajához tartozik. A virágok mellett fekvő elpusztult madár látványa némelyekre ilyesztően hatott, holott a képzőmüvészetben is van olyan csendélet, ahol elpusztult madár van. De úgy látszik ezt egy festményen könnyebben elfogadják mint fotón. A következő fotográfiai munkákról szólva, említette Kovács Melinda kínai útját, ahol fotográfus csoporttal volt, és alkotói ösztöndíj munkáin dolgozik.

Kovács Melinda fotográfus a műhelytitkairól, beszélgető partner Sinkó Gyula újságiró

https://www.youtube.com/watch?v=hpNE19MM1T0&feature=youtube_gdata_player

Pilinszky János Mesék , Kovács Melinda fotóillusztrációi

https://www.youtube.com/watch?v=d2BobMALaMc&feature=youtube_gdata_player

    

Képek a kiállitás megnyitóról

img_20131004_170416-1.jpg

img_20131004_165607-1.jpgimg_20131004_170442-1.jpgimg_20131004_165826.jpgimg_20131004_165727.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr335720186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ