kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Vincze László festőművész 80.születésnapi kiállítása

2013. december 26. - Muzslai Zsitva Ágnes

Picture_000001.jpgIMG_20131215_160357.jpg

Vincze László esztergomi festőművész képeiből 80.születésnapi kiállítás nyílt az esztergomi Művelődési Házban 2013  nov.29-én amelyet Tóth Sándor József Attila dijas költő nyitott meg.

( cikkem az Esxtergom és vidékében www.evid.hu )

Adventi meglepetésként nyílt meg november 29-én az esztergomi Művelődési Házban a városban élő, 80 esztendős Vincze László festőművész születésnapi kiállítása. Az esztergomiak jól ismerik Vincze László mestert, nemegyszer megállnak mellette, miközben festi a Duna-parti tájat vagy egy-egy utcarészletet. A most megnyílt tárlatán főképp csendéletek láthatók és tájképek. A kiállítást Tóth Sándor, József Attila-dijas költő nyitotta meg: “Az ars longa vita brevis (a művészet hosszú, az élet rövid) mondásnál semmi sem találóbb a művészetre vonatkozó kifejezések között. Én azt szoktam mondani a művészet örök” - kezdte megnyitóbeszédét Tóth Sándor. “A művészetnek valamiképpen gyönyörködtetni kell a szépség megmutatásával. Vincze László művészetében a szépségnek és a művészetnek van egy olyan kisugárzó ereje a 21 században is, amit nem szabad mássá tenni. Képein a színek barokkos eleganciáját láthatjuk még a legegyszerűbb témájú csendéletén is” - hangsúlyozta beszédében a költő, majd születésnapi meglepetésként felolvasta Vincze Lászlóhoz írt köszöntő versét:

Film Vincze László 80. születésnapi kiállítása  Tóth Sándor versével

https://www.youtube.com/watch?v=be-wxRGFS8M&feature=youtube_gdata_player

 

Vincze László életrajza: Vincze László Szamoskéren született 1934-ben. Mesterei: Félegyházi László, Bíró Lajos, Miháltz Pál, Kádár György, Blaskó János. A debreceni Református Gimnáziumban Félegyházi László festőművész volt a tanára. Rövid ideig járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, majd Budapesten és Egerben végezte főiskolai tanulmányait. Alkotói pályáján Blaskó János, Jakuba János, Bíró Lajos, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Mihátz Pál vezették. Galgahévízen, majd Esztergomban pedagógusként tevékenykedett. 1964 óta Művészeti Alap, majd MAOE tag. 1959-ben a Szovjetunióba, 1963-ban Közép- és Nyugat-Európába tett tanulmányutat, 1973-ban az USÁ-ba, 2008-ban Ausztráliába látogatott. Előszeretettel dolgozza fel úti élményeit műveiben. Tájképek mellett portrékat is készít. Gyakran dolgozott a Kecskeméti Alkotóházban és Zsennyén. A parasztcsaládból származó művész a természet szeretetét környezetéből hozta magával. Legkedveltebb témái a mitológia, a Biblia és az irodalom világából valók, túl azon, hogy a természetet járó festő. Az akvarell mellett más festészeti technikáknak is avatott mestere.

Vincze László festményei:

az esztergomi művészekről többet megtudhat a www.egomieletkepek.5mp.eu weblapról

Picture_000003.jpgPicsArt_1387934896900.jpgPicture_000002.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr875710077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ