kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Zelenszkij és Tétényi Éva

2022. augusztus 16. - Muzslai Zsitva Ágnes

Zelenszkij életéről könyv jelent meg Magyarországon.

A hírt olvasva eszembe jutott Tétényi Éva, Esztergom volt polgármesterének életútja. Tétényi Éva 2010 ben lett a város polgármestere. Az építészből lett polgármester karrierje üstökösként ívelt felfelé, akárcsak Zelenszkijé, aki szinészből lett Ukrajna miniszterelnöke 2019 ben.

Tétényi Éva független de baloldal által támogatott polgármester volt a tiszta Fidesz testület élén.

Első perctől fogva az ellentét a testület és a polgármester között egyre élesebb harcként bontakozott ki. Amit a testület megszavazott azt a polgármester nem hajtotta végre. Szinte naponta szerepelt ezzel a folyamatos ütközettel a helyi és országos médiákban. Gyalogos tüntetést szervezett Esztergomból Budapestre céljai elérése érdekében, persze hiába... majd a gyalogló cipőjét jótékonysági vásáron ajánlotta fel. Az orleansi szűz Johannához hasonlította magát, a négyszer elvált asszony.. Könyvet is írtak róla. Polgármesteri harca közben a város romjaiba dőlt. Megszünt a közvilágítás, mert a testület határozata ellenére megtagadta a közvilágítás kifizetését. Hasonló ok miatt a helyijáratok is megszüntek, Csőd eljárást indított az önkormányzat ellen, holott nem volt a bank szerint hitel fizetési elmaradás. Tétényi Éva négy évi polgármesterség után elbukta a választást és eltünt a városból, a közéletből...

Zelenszkij politikai ismeretek nélkül lett miniszterelnök, valószínüleg békésen eljutott volna a következő választásig, ha Putyin nem indítja el februárban a "különleges hadműveleteket".

Ez a helyzet még egy nagy politikai gyakorlattal rendelkező politikusnak is nehéz lett volna. Zelenszkij megpróbált az Amerikából érkező tanácsokra hallgatni és egyre mélyebbre süllyedt Ukrajna a harcokban.

A támogató országok és a főszerep már elvette józan eszét. Követel és fenyeget, a világ urának érzi magát, holott országa már a legnyomorultabbá vált. Milliók menekülnek el Ukrajnábóll a harcok miatt, naponta ukránok százai halnak, sebesülnek meg, és a béketárgyalásnak még a gondolatát is elveti. Elvakult gyűlölet vezeti már minden lépését. Az orosz nemzetet ha tehetné kiírtaná. Már az orosz turisták kitiltását követeli a világ országaiból.

Magyarországon az Rtl. klub vetíti filmsorozatát és most megjelent könyv is az életéről. Úgy érzem Zelenszkij is néhány év után befejezi politikai és közéleti pályafutását, mint Tétényi Éva. Csak azt hiszem Zelenszkijre tragikusabb befejezés vár...

Muzslai Zsitva Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr2617909511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ