kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Két hölgy virágnézete avagy A nő legyen virággá! - szeredi Ambrus Noémi és Erdélyi Lili Ada kiállítása

2016. február 25. - Muzslai Zsitva Ágnes

 

img_20160224_171700.jpgAz esztergomi Művelődési Házban Két hölgy virágnézete avagy A nő legyen virággá címmel nyílt szeredi Ambrus Noémi textilműves és Erdélyi Lili Ada előadóművész alkotásaiból kiállítás február 24.-én.

img_20160224_172016.jpg

 

A múlt idéző textilek, bársonyos faliképek ,szecessziós kollázsok különleges, romantikus hangulatú világba vezetik a látogatót szeredi Ambrus Noémi és Erdélyi Lili Ada közös tárlatán. A kiállítást Németh Márton, a megnyitó utáni Sziddhárta című Erdélyi Lili Ada előadóest rendezője ajánlotta a látogatók figyelmébe. Szeredi Ambrus Noémi romantikus hangulatú, régi időket idéző textilképeihez jól illettek ,Erdélyi Lili Ada szecessziós kollázsai. Szeredi Ambrus Noémi textilalkotásai 1995 óta láthatók különböző kézműves és művészeti kiállításokon, 2014-ben a kairói Magyar Kulturális Intézetben mutatkozott be. Régi csipkékből, brokátokból, himzésekből virágoskertet varázsol a falra, vagy szentképeket. Erdélyi Lili Ada igazi reneszánsz egyéniség. Előadóművész, iró, költő, rádiósműsorvezető és kollázsaival képzőművészként is bemutatkozott. A kiállítás megnyitó után került sor Erdélyi Lili Ada pódium estjére, amelyen Hermann Hesse:Szidhárta című hindu regéjét vitte szinpadra.

Képek a megnyitóról:

img_20160224_171750.jpg


img_20160224_171759.jpg

img_20160224_171728.jpg

img_20160224_172837.jpg

A tárlatnyitó után volt Hermann Hesse bestsellerré vált hidu regéjének, a Sziddhárta pódium bemutatója Erdélyi Lili Ada előadásában.

Sziddhártát a brahmin ifjút mindenki szereti, de ő elégedetlen önmagával.

 "Ő maga, Sziddhárta azonban nem volt örömére önnönmagának, nem volt kedves önmaga előtt. Míg a fügefák kertjének rózsás útjait járta, az elmélkedés ligetének kékellő árnyékában ült, tagjait a naponkénti vezeklő fürdőben mosdatta, az isteneknek áldozott a sötét árnyú mangóerdőben, hibátlan illemű mozgásával, mindenkitől szeretve, mindenki örömétől körülvéve, szíve mélyén mégsem örült. Álmok kísértették és zaklatott gondolatok. A folyó vizéből áramlottak feléje, az éj csillagaiból sziporkáztak reá, a nap sugaraiból olvasztva ömlöttek, álmok kínozták és lelki nyugtalanság, mely az áldozati füstből terjengett feléje, a Rig-véda 8 sorai lehelték rá, az idős bráhmanák tanításukkal csepegtették belé. Sziddhárta lassanként elégedetlenséget táplált magában"

Erdélyi Lili Ada elénk varázsolt egy darabot a titokzatos Indiából,a keleti ember életfilozófiájából, miközben követtük Sziddhártát életútjának állomásain. 

Videó részlet a nagyszerű előadásból:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr588419060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ