kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Királyaink és Szent Koronánk dr. Varga Tibor előadásairól

2015. december 11. - Muzslai Zsitva Ágnes

 

img_20151209_013936.jpg

 

Rendhagyó történelem órákat tart már több éve Esztergomban dr. Varga Tibor jogtörténész magyarságunkról, királyainkról és a magyarok Szent Koronájáról.

Dr.Varga Tibor a Szent Korona Országáért Alapítvány létrehozásával, cselekvő hitet tett amellett, hogy magyar történelmünk egy velünk élő tudás legyen, amelyre méltán büszkék lehetünk. 

Szent Korona Szabadegyetem keretében megtartott előadásai igen népszerűek Esztergomban is és helyi televíziós felvételek is készülnek.

Legutóbb Könyves Kálmán királyunkról szóló előadásában ,legnagyobb uralkodónként emlegette Kálmán királyt, aki Dalmáciát elfoglalva megnyitotta az utat a tenger felé is.

Bár testi adottságait talán a krónikák kicsit eltúlozták, sánta, pupos, hebegő alakként írták le, érdekes módon ennek ellenére győztes csatákat vezetett.

Uralkodóként törvényeink alapjait lerakta.Művelt és kegyes uralkodó volt. Törvényeiben eltörölte a kínzást, és a legkevesebb alkalomra csökkentette a halálbüntetést. Megszüntette az oly divatos boszorkányüldözést is, mondván boszorkányok nincsenek.Testvèrének Álmosnak hercegséget adott, azonban ennek ellenére egy életen át ki volt téve testvére ellenségeskedésének, mert Álmos minden áron magának akarta  a koronát. Végül saját utódja érdekében kénytelen volt Álmos és fiát Bélát megvakíttatni.

Szent István királyunkról szóló legendákat is gyarapította Hartwig püspöknek adott megbízással legenda megírására, amelyből azért Kálmán királyunk gondolatait is megismerhetjük. 

Varga Tibor előadása során külön hangsúlyozta Esztergom jelentőségét, hiszen itt született Szent István királyunk és itt ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának az oltalmába.Hartwig püspök legendája szerint  Szent koronánkat a pápa küldte, jogi függetlenséget adva ezzel az országnak.

Az alábbi linkre kattintva megismerhetjük a Szent Korona Országáért Alapítvány céljait és tevékenységét, többek közt a tanárok számára akkreditált továbbképzést is ad.

 

Szent Korona Országáért Alapítvány

 Néhány videóval megismerhetik magyar történelmünk érdekes fordulatait 

A migránsok és Szent István Intelmei dr. Varga Tibor előadása

 az esztergomi televizió RTVE. felvétele a tv honlapján elérhető a linkre kattintva, 

 

 

 

 

 

Szent Korona 5zabadegyetem előadásai videók

 Esztergomi  Életképek című kulturális és közéleti tallózó weblapomon egy oldalon gyűjtöttem össze a Szent Korona Szabadegyetem Esztergomban elhangzott előadásainak  videóit, amelyet a fenti linkre kattintva megnézhetnek az érdeklődők.

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr48154516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ