kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Ezer éves gyulafehérvári püspökségről - Esztergomban

2011. március 05. - Muzslai Zsitva Ágnes

Régészeti kiállítás nyílt a gyulafehérvári egyházmegye ezeréves fennállása alkalmából március 5.-én az esztergomi Keresztény Múzeumban.

Kettős kiállítással látogatott szimbolikusan Szent István államalapító székvárosába az uralkodó által 1009-ben alapított gyulafehérvári püspökség. A Keresztény Múzeum emeleti termében  a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház és az érseki palota régészeti  kutatását és helyreállítását mutatja be a tárlat a földszinti kiállítóhelyiségekben pedig Mudrák Attila fotóművész képeivel látogathatunk el a Szent Mihály székesegyházba. 

A tárlatot Jakubinyi György gyulafehérvári érsek nyitotta meg, Erdő Péter bíboros házigazdaként köszöntötte a megnyitóra érkezett nagy számú látogatót. A megnyitót Petrás Mária énekművész erdélyi népdalokkal tette hangulatossá.

 A kiállítás a 2000-2008 között Daniela Marcu Istrate által vezetett feltárás eredményeit mutatja be. A magyar kormány száz millió forinttal támogatta a feltárási és helyreállítási munkálatokat. A székesegyház restaurálása során megközelíthetővé váltak a több mint tíz méter magasan másodlagosan beépített középkori kőfaragványok. Az eddig ismeretlen részletek nem csupán a bazilika történetéhez tartoznak, hanem a középkori magyarországi művészettörténetének nagy értékű emlékei. A feltárást bemutató kiállítást először 2009-ben Gyulafehérváron láthatta a közönség, majd 2010-ben Budapesti Történeti Múzeumban került bemutatásra és most Esztergomban a Keresztény Múzeum adott otthont a tárlatnak.

Kísérő rendezvényként a látogatók A Gyulafehérvári Székesegyház képekben címmel Mudrák Attila alkotásait tekinthetik meg. A fotóművész először 1997-ben készített felvételeket az épületről, majd 2009-ben, és 2010-ben megörökítette a felújított templomot és az újonnan letisztított kőfaragványokat. Az 1991-ben érsekségi rangra emelt erdélyi püspökséget feltehetőleg 1009 körül Szent István király alapította.

A jelenlegi, 12. század végén emelt székesegyház egy korábbi kisebb épület helyén áll. A román stílusú háromhajós bazilikát a tatárjárás utáni évtizedekben gótikus stílusú épületrészekkel kiegészítve fejezték be. Az 1512-ben megépült Lázói-kápolna már a reneszánsz díszítőművészet jegyeit hordozza. A templomban található Hunyadi János kormányzó, Szapolyai János király, Izabella királyné és János Zsigmond, az első erdélyi fejedelem síremléke, továbbá a püspöki sírboltban nyugszik Márton Áron püspök is.

A kiállítás létrejöttében szakmai oldalról a Teleki László Alapítvány, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Budapesti Történeti Múzeum és a Prímási Levéltár, támogatóként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Szülőföld Alap, a Hieronymus Kulturális Egyesület, továbbá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal segédkezett.

 A sok érdeklődő nem fért be a megnyitó kiállító termébe.

 Az első látogatók                                                                                               

 

 

Erdő Péter bíboros az érdeklődők körében                                                                  

   Mudrák Attila fotóival belépünk a Szent Mihály székesegyházba

                                                       

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr642713183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ