kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Selyem- és üvegfestmények

2014. június 02. - Muzslai Zsitva Ágnes

img_3796029381471-1.jpeg Nagy érdeklődés mellett nyílott meg május 8-án, délután Barna Ernőné és Vámosi Tiborné közös kiállítása a Féja Géza Közösségi Ház Galériájában Színek, formák, anyagok címmel. Mindketten alapító tagjai a városrészben ténykedő Selyemfonal Képzőművész Körnek. Barna Ernőné Kertvárosban ismert üvegfestő. Most teljesen más oldaláról mutatkozott be, selyemfestő munkásságának alkotásait tette közszemlére. Vámosi Tiborné Tiffany dísz– és ólomüveg készítő változatos anyaggal lépett a közönség elé. Díszeket és használati tárgyakat hozott alkotásaiból.
Tóth Tamás igazgató köszöntője után Végh Éva festőművész ajánlotta a jelen lévők figyelmébe a két kollekciót. A megnyitójában visszatekintett a Tiffany ólomüveg századokon át vonuló történetére. A selyemfestés történetét is áttekintette. A Kínából indult és a selyemhernyó-tenyésztésre épülő selyemkészítés világméretű elterjedését is felvázolta. Ezt követően személyes ismeretségük történetére tért ki, beleszőve egyéni művészi fejlődésüket is. Zárásként külön felhívta a figyelmet két–két alkotásra, nevezetesen: mindkét kiállító ugyanazt a két témát selyemre és Tiffany technikával üvegre, saját művészi elképzelésükkel, látásukkal készítették el. Ez a négy kép a terem fő helyén kapott helyet. Az alkotásokon kalapos hölgy és ló látható. Érdekes az eltérő technikák egymás melletti megjelenése. Érdemes a képek előtt összehasonlításokat tenni. A megnyitó közös tárlatnézéssel és baráti beszélgetéssel ért véget. A kiállítás május 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási ideje alatt.( Nagy Tibor irása , Esztergom és vidéke www.evid.hu )

 

img_3887531154689-1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr996257128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ