kulturális események

Esztergomi életképek - vélemények

Esztergomi életképek - vélemények

Leonardo da Vinci találmányai az esztergomi Dzsámiban

2013. május 03. - Muzslai Zsitva Ágnes

Magyarországon először az esztergomi Dzsámiban  láthatók Leonardo da Vinci, a festőművész, feltaláló polihisztor  fennmaradt rajzai alapján készült makettek  A zseniális mester ránk maradt leírásai és rajzai alapján készült működő  modellek bizonyítják, hogy Leonardo tudása, fantáziája mennyire meghaladta korát.

 Napjainkban világszerte több múzeumot megtöltenek Leonardo da Vinci munkái és  leírásai  alapján szakmájukat értő mesterek által elkészített modellek. Firenze, Milánó, Róma, New York legizgalmasabb interaktív kiállításai között tartják számon a Leonardo mester műveit bemutató tárlatokat.

Az esztergomi Dzsámi szezon nyitó első kiállítása „Leonardo, a feltaláló” címmel nyílt meg május 2-án, és a Hegykovácsiban (Partium,Románia) élő Antal Lajos fafaragó mester  által készített modelleket mutatja be.  Antal Lajos fafaragó olasz felkérésre faragta ki és készítette el Leonardo Da Vinci legjelentősebb találmányainak modelljeit. Tavaly a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, idén tavasszal a Marosvásárhelyi   Múzeumban állították ki ezeket a mestermunkákat. Magyarországon először az esztergomi Dzsámiban láthatók.

A megnyitón Borz Tamás történész tartott előadást Leonardo da Vinci munkásságáról, majd bemutatta modellek működését is. Érdekes, hogy Leonardo egyik találmánya a csapágy is, amelyet emelőszerkezetnél alkalmazott és az áttételes lánccal működő bicikli. A megnyitó díszvendége volt Antal Lajos és felesége Edith asszony is.

Leonardo találmányai május 2- június 29.-ig láthatók a Dzsámiban. Nyitva tartás:  kedd-vasárnap 10-17 óráig.

Honlap: www.esztergomidzsami.hu a facebook-on is megtalálható

leonardo 003.jpgleonardo 004.jpg

leonardo 005.jpg

Középen Antal Lajos fafaragó

leonardo 002.jpg

leonardo 001.jpg

A Dzsámi udvara a vízikerékkel

A bejegyzés trackback címe:

https://esztergomieletkepek.blog.hu/api/trackback/id/tr15263651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
https://youtu.be/ACBvzOjWSAQ